Het Nationaal Deltacongres benadrukte het belang van samenwerking tussen industrie, overheid en andere sectoren om Nederland weerbaar te maken tegen wateruitdagingen. Danny van Meel (Dow) pleit voor technische innovaties, slimmer watergebruik en gezamenlijke keuzes om zoetwatertekorten te voorkomen.

Nationaal Deltacongres: samen werken aan wateroplossingen voor een weerbaar Nederland

Water

Op 14 november vond in Almere het 15de Nationaal Deltacongres plaats. Danny van Meel, Production director energy and environmental bij Dow, nam deel aan de paneldiscussie ‘Keuzes voor de zoetwaterstrategie 2100’. “Een waardevolle meeting. Het is goed om te zien dat wij als industrie niet de enige sector zijn die afhankelijk is van zoetwater en aan oplossingen werkt.

Ruim duizend professionals van overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven kwamen in Almere bijeen en bespraken hoe we Nederland weerbaar kunnen maken tegen klimaatverandering. Tijdens de sessie over de zoetwaterstrategie werd er vooruitgekeken naar 2100. Dan zien Nederland en onze manier van omgaan met water er heel anders uit dan vandaag. We kunnen vaker zoetwatertekorten verwachten en de verzilting van kustgebieden neemt toe.

"Alleen door samenwerking lossen we de toenemende watervraag op, anders haalt het probleem ons in.

Danny van Meel

Gezamenlijk optrekken

“De industrie zet vaak in op technische oplossingen, zoals waterzuivering en hergebruik”, weet Van Meel. “De agrarische sector richt zich daarentegen meer op het vasthouden en beter verdelen van water. Het is niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend belangrijk, om de uitdagingen met verschillende partijen te bespreken. Het is immers een gezamenlijk probleem en alleen door samenwerking kunnen we onze watervoorziening veilig stellen. We moeten een oplossing vinden voor alle sectoren. De technische oplossingen die wij als industrie bedenken, zijn misschien ook bruikbaar voor andere bedrijfstakken. En wij kunnen op onze beurt weer leren van andere sectoren.”

Slimmer watergebruik

Voor Dow is water ontzettend belangrijk. Het bedrijf gebruikt het voornamelijk als warmtetransporteur: voor koeling en als stoom om processen te verwarmen. “Zonder water is er geen productieproces mogelijk”, schetst Van Meel. “Het is bijna net zo essentieel als energie en grondstoffen. Omdat er eigenlijk geen verantwoord alternatief is, moeten wij inzetten op slimmer gebruik van water. Dat doen we op verschillende manieren. We hebben ons waterverbruik al met bijna 30% gereduceerd en we hergebruiken dagelijks 70% van ons zoetwater. Daarnaast gebruiken wij gereinigd afvalwater van de waterzuivering in Terneuzen en we zoeken naar stabielere watervoorzieningen, bijvoorbeeld door Belgisch polderwater te gebruiken.”

Keuzes maken

De komende jaren zal de behoefte aan water alleen maar verder toenemen. Zo zal waterstof een belangrijk onderdeel van de energietransitie zijn en daarvoor is zoetwater nodig. “We moeten rigoureuze stappen maken”, realiseert Van Meel zich. “De watervraag kan weleens verdubbeld of misschien zelfs verdriedubbeld worden.” Hij constateert dat alle betrokken partijen zich optimaal moeten inspannen: het bedrijfsleven, waterbedrijven en de overheid. In sommige gevallen kan samenwerken een uitdaging zijn vanwege verschillende inzichten over keuzes die gemaakt moeten worden. “Soms kun je bijvoorbeeld goede stappen zetten op het gebied van waterreductie, maar pakt dat minder positief uit voor het stikstofvraagstuk. Of andersom. Dat zijn moeilijke keuzes, maar je moet ze wel maken. Doe je dat niet, dan staan we over tien jaar nog steeds naar elkaar te kijken en heeft het probleem ons ingehaald. Daarbij kan ik niet genoeg benadrukken dat er oog moet zijn voor de industrie. We moeten echt samenwerken om tot goede wateroplossingen te komen voor heel Nederland.”