Praktijk

Al vier jaar op rij een groot succes

Inspiratietours CO₂-reductie industrie: vóór en dóór industrie en mkb

Vanuit het RVO Programma Verduurzaming Industrie organiseert RVO samen met VEMW en NVDE al vier jaar achtereen met succes de ‘Inspiratietours CO₂-reductie Industrie’, vertelt medeorganisator Sander Peeters, adviseur Hernieuwbare/Bio-energie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “Komend najaar hopen we weer fysiek op pad te gaan met de tourbus.”

Hij legt uit dat de doelgroep voor de Inspiratietours voor grofweg 30 procent bestaat uit eindgebruikers, 30 procent uit branches en adviesbureaus, en 30 procent uit overheid en onderzoeksinstituten. Peeters: “Van die 30 procent eindgebruiker is het gros industriële grootverbruikers en MKB. Bij de Inspiratietours zien we vanuit MKB-bedrijven veelal directeuren en hoofden Inkoop terug, van de grootverbruikers plantmanagers en energie-inkopers .”

Fysieke bus

“De eerste drie jaar bezochten we elke editie met een touringcar en zo’n vijftig deelnemers twee tot drie bedrijven waar we in de keuken gingen kijken”, vertelt hij. “Het had als voordeel dat ondernemers met eigen ogen konden zien en ervaren hoe collega-bedrijven het is gelukt te verduurzamen. In de bus vond met de ‘stoelendans’ een vorm van ‘kruisbestuiving’ plaats. Ondernemers, maar ook concurrenten van elkaar, wisselden kennis, ervaring en inspirerende praktijkverhalen met elkaar uit. De busreis was een groot succes, want mensen die elkaar hier ontmoetten raakten letterlijk bevlogen.”

Het is geweldig om te zien dat de meest geslaagde initiatieven juist door samenwerking tot stand zijn gekomen, zegt Peeters. “En dat het niet alleen om een groen imago of een CO₂- of energiekostenreductieverhaal gaat. Het levert juist ook KPI’s (Key Performance Indicator) en betere TCO’s (Total Cost of Ownership) op en maakt bedrijven bovenal meer toekomstbestendig. Je moet elkaar dan wel in de ogen durven kijken, elkaar in vertrouwen durven nemen en durven zeggen wanneer het echt pijn gaat doen. Maar je moet elkaar ook iets gunnen.”

‘Als zij het kunnen, moeten wij het zeker kunnen’

Sander Peeters

Covid-19

Peeters: “Toen vorig jaar duidelijk werd dat Covid-19 roet in het eten ging gooien en fysieke inspiratietours niet meer toestond, zijn we meteen overgeschakeld op digitale Inspiratietours. Een groot nadeel daarvan is dat er minder snel genetwerkt wordt. Anderzijds rijden we nu regelmatig met drie volle digitale bussen rond! Het bereik is vele malen groter en de geringere impact op de drukke agenda’s van de deelnemers is met 1,5 uur zeer beperkt en wenselijk. Kortom, “elk nadeel heb zijn voordeel”.

“Wat is nou het resultaat van zo’n Inspiratietour? wordt mij geregeld gevraagd. Tja, daar kan ik heel duidelijk over zijn. Als mede-organisator zie ik wie er allemaal aan de Inspiratietours deelnemen. Vervolgens zie ik een paar maanden tot driekwart jaar later dat verschillende deelnemers een SDE+/++ aanvraag doen. Deze ondernemers investeren in een duurzame energietechniek of andere CO₂-reductiemaatregel die tijdens de Inspiratietours de revue is gepasseerd.

En, door samenwerking met zowel VEMW als NVDE hebben we een enorm bereik. Ook krijgen we uit eerste hand van ondernemers mee wat de succesfactoren, maar juist ook wat de knelpunten zijn. Als RVO kunnen we deze leerpunten ook weer gebruiken om de uitvoering van het Rijksbeleid te verbeteren.

‘Zo’n 750 deelnemers van de Inspiratietours zijn nu bij collega-bedrijven op bezoek geweest’

Nu, vier edities verder, zijn zo’n 750 deelnemers (!) bij collega-bedrijven op bezoek geweest, vervolgt Peeters. “De responses op de inspiratietours zijn dusdanig positief dat we ook dit voorjaar vijf (!) online tours met het bedrijfsleven hebben georganiseerd, waarvan één al heeft plaatsgevonden: Energie Management Systemen (EMS) en Artificiële Intelligentie (AI). De andere vier thema’s zijn Nieuwe Businessmodellen voor CO₂-reductie: ESCo’s, Fondsen en CO₂-emissiebeprijzing.”

“In het najaar van 2021 hopen we weer fysiek op pad te gaan met een tourbus”, zegt Peeters, “we zullen zien. Tot die tijd inspireren ondernemers elkaar online. Klik hier om te zien wanneer de volgende online Inspiratietours plaatsvinden. Mocht u vragen of suggesties hebben, of juist zelf collega-bedrijven willen toespreken, bel of mail mij gerust: Sander Peeters, RVO, sander.peeters@rvo.nl, tel: 06-15352617

En kijk ook eens op www.verduurzamingindustrie.nl. Daar is veel informatie over de inspiratietours en andere initiatieven te vinden: inspirerende filmpjes, presentaties en verslagen!

Vooruitblik ‘Inspiratietours CO₂-reductie Industrie’
In het volgende nummer…

Al vier jaar lang ‘Inspiratietours CO₂-reductie Industrie’ betekent niet alleen een succesvolle staat van dienst, maar ook weer tal van nieuwe inspiratietours die de komende maanden op het programma staan. Ook de leden van VEMW laten zich niet onbetuigd op dit gebied. Integendeel, het afgelopen half jaar zijn er verschillende online presentaties de revue gepasseerd. Inzicht heeft er een viertal uitgelicht die wij graag in het volgende nummer van ons digitale kwartaalmagazine aan bod willen laten komen. Gijsbrecht Gunter van Yara over waterstof, Jan-Paul Rutten van Gulpener over innovatie, Paul Straatman van Indorama Ventures over warmte- en stoomuitkoppeling en Robert Tieman van LyondellBasell over het Circular Steam Project op de Rotterdamse Maasvlakte.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur