Veelbelovend alternatief voor chemicaliënarm koelen

Een startup uit Joure lijkt een serieuze stap te hebben gezet naar een bruikbaar alternatief om echt chemicaliënarm te koelen, zonder in te boeten op bedrijfszekerheid en tegen vergelijkbare kosten. Het bedrijf Termanox BV heeft een patent op de combinatie van een biologisch afbreekbare biocide en een exopolysaccharide (EPS). Het synergetisch effect van deze twee componenten maakt het product een uiterst efficiënt middel tegen micro- en macrovervuiling.

Met de huidige chemische technieken moet de gehele waterkolom behandeld worden om effectief te zijn. De EPS in het product van Termanox is een oppervlakte-actieve stof die ervoor zorgt dat de biocide daar komt te zitten waar de problemen ontstaan: de wanden van het systeem. Het product is daarom al effectief vanaf 3 tot 6 ppm voor een periode van 30 tot 60 minuten per dag, afhankelijk van de omstandigheden.

Geen corrosie

Ten opzichte van bijvoorbeeld traditionele chloorinjecties kan het chemiegebruik met deze techniek gereduceerd worden met 95%. De chemie die dan nog gebruikt wordt, is gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Het product bevat bovendien geen oxiderende componenten en veroorzaakt dus geen schade, zoals corrosie.

Geslaagde Proof of concept

Afgelopen zomer heeft Termanox op de Maasvlakte een geslaagde Proof of concept uitgevoerd met zeewater. Het bedrijf wil het product nu op grotere schaal gaan toepassen en in verschillende soorten koelwatersystemen. Dit om de werking in situ te valideren en te optimaliseren. Daarvoor zijn zij op zoek naar partners die bereid zijn om gezamenlijk een project uit te voeren. Termanox heeft met Rijkswaterstaat de technische kant besproken en bekeken hoe dergelijke projecten kunnen worden opgestart. Rijkswaterstaat heeft positief gereageerd op deze innovatie en aangegeven dat er mogelijkheden zijn om verschillende projecten op te zetten.

Koelwatergebruikers

Van industriële bedrijven die met water koelen wordt verwacht dat zij het gebruik van chemicaliën gaan verminderen. Om die reden is het van groot belang dat er alternatieven worden ontwikkeld die effectief zijn zonder dat ze bedrijfszekerheid aantasten. De technologie van Termanox is kansrijk. Dat geldt voor meer technologieën die in een aantal gevallen al verder zijn doorontwikkeld. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan technologieën van Pathema en RWB Water.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur