Praktijk

Jona de Kruif, Bunge

‘Behoefte aan deskundigheid en een spreekbuis voor onze belangen’

Sojabonenverwerker Bunge Netherlands in Amsterdam, onderdeel van het Amerikaanse Bunge Global, werd in 2017 overgenomen van Cargill. Jona de Kruif, Environmental manager bij Bunge: “We hadden behoefte aan een partij die kennis en expertise heeft op het gebied van afvalwater en energievraagstukken en zo kwamen we uit bij VEMW.”

De Kruif: “Bunge is momenteel de grootste speler in organische oliën. Dan moet je denken aan onder meer soja-, palm-, raap- en zonnebloem olie. Het is van origine een Amsterdams bedrijf dat opgericht is in 1818. Het Bungehuis in Amsterdam was het voormalige hoofdkantoor. Inmiddels is het een Amerikaanse corporate geworden met meer de 51 crushfabrieken en 29 raffinaderijen wereldwijd. De locatie in Amsterdam verwerkt ongeveer 1,3 miljoen ton sojabonen per jaar. De fabriek zelf stamt uit 1968.”
Bunge koopt zijn sojabonen voornamelijk in  Noord- en Zuid-Amerika en de Oekraïne, en verwerkt deze in Amsterdam tot sojameel en sojaolie. De meel en olie worden door het lokale commerciële team weer verkocht aan de klanten in Europa.

‘VEMW-werkgroepen zijn een waardevol klankbord’


Jona de Kruif

Behoefte

De Kruif: “Met de naderende CO₂-heffing en de opgave om CO₂ te reduceren, hebben we behoefte aan een deskundige partij die ons kan adviseren en zich sterk maakt voor onze belangen. Dat is de voornaamste reden waarom we lid zijn geworden van VEMW.”
Bunge heeft in Amsterdam een grote aardgasgestookte warmtekrachtkoppelingsinstallatie staan, die de fabriek voorziet in haar stroombehoefte, zegt De Kruif. “Onze CO₂-emissie ligt op zo’n 65.000 ton per jaar. We beschikken momenteel nog niet over een infrastructuur die ons in staat stelt ons gasverbruik te reduceren. Een nationale CO₂-heffing zou een aanzienlijke extra financiële belasting betekenen en voor ons een grote impact hebben.  Belangrijk is dus dat er een belangenorganisatie als VEMW is die in Den Haag en Brussel lobbyt voor een eerlijke CO₂-heffing.”

Ervaringen uitwisselen

Hij noemt de VEMW-werkgroepen een waardevol klankbord voor Bunge. “Het is goed om met andere industriële bedrijven om de tafel te zitten en ervaringen uit te wisselen. Daardoor ben ik met diverse andere bedrijven in gesprek gekomen. Je kunt daar ook weer veel van leren.

“Er is bij VEMW veel kennis in huis waarvan ook wij graag gebruikmaken. Daarnaast is het van belang om te netwerken en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen zonder daar zelf continu mee bezig te moeten zijn. VEMW neemt die taak van ons over en informeert haar leden via onder andere haar website en nieuwsbrieven. Als je vragen hebt, kun je die aan VEMW voorleggen. Kortom, VEMW is voor ons een waardevolle partij.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur