Vereniging

Nationale Watersymposium in teken van wateruitdagingen voor waterbeheerders én -gebruikers

“Boeiend”, “gevarieerd” en “inspirerend”: een greep uit de reacties die we mochten optekenen tijdens en na afloop van de veertiende editie van Hét Nationale Watersymposium. Het door Koninklijke VEMW en SKIW georganiseerde event vond plaats op 8 juni bij Royal HaskoningDHV. Ruim 110 mensen waren naar Amersfoort gekomen om te horen wat de meest recente ontwikkelingen zijn op het gebied van beleid, onderzoek en innovatie. Ook was er ruimte voor aanstormend watertalent en voor praktijkervaringen binnen de industrie.

Jaap Slootmaker, Directeur-Generaal Water en Bodem bij het ministerie van I&W, deed de aftrap van het symposium. Hij ging in op het belang van een meer sturende rol van water en bodem bij de ruimtelijke inrichting. Zijn belangrijkste boodschap: niet alles kan meer overal. Eerder op de ochtend nam Slootmaker het VEMW-visiedocument “Klimaatrobuust waterbeheer en duurzaam watergebruik voor een duurzaam watersysteem” in ontvangst.

Veelbelovende innovaties

Rob van Dongen, algemeen directeur van Brabant Water, schetste de uitdagingen waarmee het waterbedrijf nu en in de komende jaren te maken heeft, onder andere op het gebied van waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit. Na een presentatie van Cora Uijterlinde van STOWA over veelbelovende innovaties op het gebied van watertechnologie mochten studenten van de TUD, de WUR en de Hanzehogeschool met een pitch laten zien wat zij in huis hebben.

Verduurzaming watergebruik

Na de lunch konden de bezoekers kiezen uit twee parallelsessies waarin de nadruk lag op respectievelijk innovatie en de rol van water in de energietransitie. Last but not least kwamen de watergebruikers aan het woord. Jos Peeters van Coca Cola Europacific Partners en Susan Ladrak van Grolsch gingen in op hun ervaringen met de verduurzaming van het watergebruik. Beiden gaven een doorkijk naar de doelen die de bedrijven in de toekomst willen realiseren. Tot slot gaf Koen Maathuis van Waternet antwoord op de vraag hoe Waternet gaat zorgen voor voldoende industriewater in de Amsterdamse haven. Het symposium werd afgesloten met een goed bezochte netwerkborrel.

 

fotografie: Cees van Egmond

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur