Vereniging

Even voorstellen: Matthieu van den Beld, beleidsadviseur Energie

Op 1 april kwam Matthieu van den Beld bij ons in dienst als beleidsadviseur Energie. Een kennismaking met deze nieuwe collega.

Matthieu van den Beld
Beleidsadviseur Energie bij VEMW
mvdb@vemw.nl0348 48 43 53

Matthieu, wat is jouw achtergrond?
“Ik heb aan de Universiteit van Amsterdam een bachelor Europese Studies gedaan en daarna een master Geschiedenis van de internationale betrekkingen. Tijdens m’n master ben ik begonnen met werken bij de Rabobank, op de afdeling B2B Services, en dat heb ik na het behalen van mijn diploma nog een poosje gedaan. Maar ik wilde uiteindelijk graag een baan waarin ik meer met beleid en politiek bezig zou zijn en voor 2023 had ik mezelf als doel gesteld om die job te vinden. Dat is dus gelukt.”

Kun je schetsen wat jouw functie inhoudt?
“Als beleidsadviseur Energie hou ik me enerzijds bezig met lobbyen en belangenbehartiging voor onze leden. Daarvoor hebben we als VEMW veel contact met de landelijke overheid, maar ook met tal van organisaties uit de energiesector. Daarnaast vervullen wij de rol van kenniscentrum. Dat betekent dat leden bij mij terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld nieuwe regelgeving op het gebied van energie.”

Sluit deze functie goed aan op je studie?
“Wel als het gaat om beleidsvraagstukken. Beleid en beleidsvorming speelden zeker een belangrijke rol in mijn opleiding en daar ligt ook duidelijk mijn interesse. Op het terrein van energie ben ik nog wel een ‘groentje’: ik moet daarover nog veel leren en dat is nu ook mijn prioriteit. Ik lees veel, spreek veel mensen, ga regelmatig met collega’s mee op pad en stel vooral heel veel vragen. Ik merk dat er binnen VEMW ontzettend veel kennis beschikbaar is en die probeer ik me zo snel en goed mogelijk eigen te maken.”

Wat vind je het meest boeiende aan je nieuwe baan?
“Het is hartstikke interessant om actief te zijn op het speelveld tussen politiek en bedrijfsleven. Daarbij is energie een heel actueel thema en bovendien een thema dat iedereen raakt. Het is een onderwerp dat er echt toe doet en waar de ontwikkelingen heel snel gaan. Ik hoef niet bang te zijn dat het ooit saai en voorspelbaar wordt.”

Wat heeft je de eerste weken het meest verrast?
“Misschien wel dat de industrie heel erg bereid is om te verduurzamen. Waar de buitenwereld nog weleens het idee heeft dat bedrijven daar helemaal niet mee bezig zijn, heb ik het tegenovergestelde gezien. Ze willen wel, maar het wordt ze door ingewikkelde regelgeving en ontbrekende infrastructuur vaak niet makkelijk gemaakt. Voor mij dus een mooie uitdaging om ze daarbij te helpen.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur