Column

Crisis op de energiemarkt

Nog nooit was een kabinet tot de avond voor Prinsjesdag bezig te bedenken hoe de begroting voor het nieuwe jaar eruit zou moeten zien. Dit geeft aan hoe ongekend groot de problemen met de energievoorziening zijn. Vanzelfsprekend gaat de eerste aandacht uit naar de burgers met de laagste inkomens. Maar de problemen zijn veel groter. De energievoorziening van Europa is in gevaar.

Sommige partijen zijn er als de kippen bij om te verklaren dat het allemaal aan de marktwerking ligt. Het valt op dat zij nooit de vraag voorgelegd krijgen of een ongeliberaliseerde gasmarkt wél goed zou blijven functioneren als Rusland besloot geen gas meer aan Europa te leveren. Dat is jammer, want dáár ligt natuurlijk het probleem. Ten onrechte hebben we gedacht dat het mogelijk was met Rusland goede economische betrekkingen aan te gaan, en daarmee ook een vreedzame relatie tussen oost en west te waarborgen. President Poetin besloot op een andere manier de geschiedenis in te willen gaan, en richt daarmee verschrikkelijk veel schade en leed aan bij onschuldige mensen.

Grootschalige pogingen om de energiemarkten te hervormen moeten we dus vooralsnog met enige argwaan bekijken. Paniek kan nooit een reden zijn voor structurele hervormingen.

Op de korte termijn moet er wel iets gebeuren om de problemen te lijf te gaan. Het kabinet heeft een oplossing gevonden om de enorme stijging van de energierekening bij burgers te beperken. Dat is een goede zaak. De problemen bij bedrijven zijn daarmee echter niet weggenomen. Het lijkt erop dat we tot november moeten wachten voor daarover meer duidelijkheid komt. Dat is natuurlijk een slechte boodschap voor de vele energie-intensieve bedrijven die ons land kent. De aandacht van de media en de politiek lijkt vooral uit te gaan naar het mkb en uit het oog te verliezen welke zorgen er leven bij veel grote industriële bedrijven. Dat is kortzichtig, zeker omdat in het buitenland wel aandacht voor de grote bedrijven bestaat. Een oplossing is niet simpel, maar de toekomst van een belangrijk deel van onze industrie staat op het spel.

Gertjan Lankhorst
Voorzitter

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur