Maatschappij

Manfred Rudolf, Apollo Tyres

‘Autobanden worden steeds groener’

Bandenfabrikant Apollo-Tyres, in Nederland vooral bekend van het merk Vredestein, probeert de CO₂-voetafdruk van zijn producten zo laag mogelijk te houden. “We kijken naar mogelijkheden om de CO₂-uitstoot op onze productielocaties en in de supply chain zoveel mogelijk te verminderen”, zegt Manfred Rudolf, Sustainability Manager Europe van Apollo Tyres. “Ook bij de inkoop van grondstoffen houden we daar rekening mee.”

(Auto)banden lijken op het eerste oog een simpel product. Ze zijn allemaal rond en zwart. Maar schijn bedriegt, zegt Rudolf. “Alle fabrikanten samen produceren wel zo’n 130.000 verschillende bandentypen en -maten. En banden bestaan doorgaans uit tien tot vijftien componenten. Ze worden elk separaat gemaakt en elke autoband bestaat uit minimaal 10 verschillende rubbermengsels. Elk mengsel bestaat uit minimaal 12 verschillende grondstoffen. Alles bij elkaar geeft deze complexiteit veel mogelijkheden om te variëren en het eindproduct te optimaliseren. Een band moet rijcomfort bieden met een laag brandstofverbruik, moet lang meegaan, een goede grip op de weg hebben en onder meer mechanisch sterk zijn.”

‘Onze inspanningen zijn erop gericht om de milieubelasting zoveel mogelijk te beperken’

Zoeken naar de perfecte balans

De ontwikkeling van duurzame banden is een jarenlang proces. Daarbij gaat het om het vinden van de perfecte balans tussen alle grondstoffen en toevoegingen, en eigenschappen van de band, zegt Rudolf. “Duurzaamheid speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. De R&D-inspanningen bij Apollo Tyres zijn er continu op gericht om mogelijke milieubelasting te verminderen.”

Hoogtechnologisch product

Een autoband is een complex en hoogtechnologisch product. Een product van jaren technologische ontwikkeling, dat door fabrikanten voortdurend veiliger en hoogwaardiger wordt gemaakt, aldus Rudolf. “Op basis van eigen R&D en onder toevoeging van nieuw ontwikkelde materialen en herwonnen grondstoffen, wordt die band ook steeds ‘groener’. Onze banden voldoen aan meer dan dertig eigenschappen èn moeten voldoen aan Europese wet- en regelgeving. Vanuit Brussel komt telkens nieuwe en strengere REACH wetgeving tot ons. Dit betekent dat chemische stoffen aan strikte EU-eisen moeten beantwoorden.”

 


Manfred Rudolph

‘Nieuwe grondstoffen ontwikkelen voor de fabricage van autobanden’

Eisenpakket

De eisen die de afgelopen veertig jaar aan een autoband werden gesteld, zijn aan veranderingen onderhevig. Aanvankelijk moest een band vooral stil zijn, later kwam daar onder meer een lage rolweerstand bij. Toen in 2019 de Europese Green Deal werd geïntroduceerd werd duurzaamheid veel breder gedefinieerd: Slijtage, grondstoffen en productiewijze werden steeds belangrijker.
Rudolf: “Duurzaam is een heel breed begrip, dat ook zaken omvat als stoffengebruik, CO-uitstoot bij sourcing over de hele wereld, van de productie en de levensduur/slijtvastheid. Zelfs het veilig werken van medewerkers in de fabriek kan daaronder worden gerekend. Een groene band is niet per definitie de optelsom van gebruikte stoffen, maar veel meer.”

Nieuwe grondstoffen ontwikkelen

Apollo Tyres realiseert zich dat er nieuwe grondstoffen voor de fabricage van autobanden ontwikkeld moeten worden. Daar is de medewerking van leveranciers en universiteiten bij nodig. Een grondstof als bio-based butadieen zou een alternatief moeten bieden voor de reguliere butadieen, die uit olie wordt gemaakt. Deze technologie gaat in de komende jaren een rol spelen, aldus de bandenfabrikant. Bio-based materialen zullen in de toekomst steeds belangrijker worden.

Banden van de toekomst

Intern werkt Apollo Tyres intensief aan eisen die pas over lange tijd actueel zullen zijn. Zij leggen de basis voor de banden van de toekomst. Banden met een nog betere slijtageweerstand en met behoud van andere eigenschappen. Vrijwel elke grondstoffenleverancier is actief bezig met ontwikkeling van innovaties, zegt Rudolf. Apollo Tyres en grondstofleveranciers werken samen om duurzame oplossingen te ontwikkelen zoals andere koppelingsstoffen en harsen die mogelijk iets kunnen betekenen.

‘Het is essentieel om inzicht te krijgen in wat het energieverbruik per levensfase van een product is’

Zuinig omgaan met grondstoffen
Apollo Tyres vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het voortbestaan van deze aarde, zegt Manfred Rudolf. “Dat betekent bewust en zuinig omgaan met de grondstoffen die we hebben. Daarom kijken we ook naar het hergebruiken van afval. Daarmee willen we ons afvalbeheer verder verbeteren. Water – en energiegebruik tijdens het productieproces is ook erg belangrijk. Ook daarin voeren we besparingen door. We moeten zuinig omgaan met water omdat het overal steeds droger wordt. Bewust en zuinig omgaan met grondstoffen is een continu proces waar wij ons als bandenfabrikant op richten.”

Wat bepaalt ‘The Life Cycle of a Tyre’
Rudolf: “De Life Cycle van een autoband is een belangrijke indicator voor de milieu- en CO-belasting die deze oplevert. Het is zaak dat we als fabrikant precies weten welke factoren van invloed zijn op CO-uitstoot en hoe we die emissies kunnen reduceren, niet alleen in onze schoorsteen. Het is essentieel om inzicht te krijgen in wat het energieverbruik per levensfase van een product is. Dat levert weer inzichten op hoe en op welke punten we kunnen verduurzamen. Dat begint bij de energie, elektriciteit, gas en warmte, die wij als producent van autobanden gebruiken. Ons streven is om gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en waar mogelijk energie te besparen in ons productieproces. Ook het gebruik van biomaterialen staat hoog op ons lijstje. Niet alleen aan de productiezijde kunnen we CO-reductie realiseren, ook op het gebied van transport valt te besparen. Kijkend naar de autoband zelf, dan zijn rolweerstand en brandstofverbruik factoren die van invloed zijn op CO-uitstoot. Zijn banden aan het eind van hun levensduur, dan is hergebruik van materialen belangrijk. Met andere woorden:  Van oude banden nieuwe maken. Al deze zaken bepalen de Life Cycle of a Tyre.”

Opzeggen van het lidmaatschap kan alleen per 31 december. Er geldt een opzegtermijn van zes maanden. Zie voor verdere informatie de statuten, artikel 7, lid 4 en onze website.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur