Na verkiezingen nu formeren

VEMW-opdracht aan informateur

Op 22 november ging Nederland naar de stembus. Het resultaat: 37 zetels voor de PVV, 25 voor GroenLinks-PvdA, 24 voor de VVD en 20 voor NSC. Deze vier partijen hebben de concurrentie ver achter zich gelaten en het is zeer waarschijnlijk dat minstens twee ervan gaan regeren. Maar wat is wenselijk voor de leden van VEMW? Wij zetten onze aandachtspunten voor de informateur graag op een rij.

  • Klimaatdoelen: Voor VEMW-leden is het vooral belangrijk dat er duidelijkheid en continu├»teit komt. Daarom vragen wij om klimaatbeleid zo stabiel mogelijk te houden, zodat onze leden weten waar ze aan toe zijn. Het is dan ook wenselijk om de in de Klimaatwet gestelde doelen in stand te houden en bedrijven te ondersteunen bij het behalen hiervan.
  • Industrie: Het is voor onze leden zeer belangrijk dat er binnen Europa een gelijk speelveld komt en blijft. Dit stelt bedrijven in staat om investeringen in verduurzaming in Nederland uit te voeren en voorkomt dat ze naar het buitenland gaan.
  • Kosten: Het verduurzamen van Nederland gaat gepaard met een grootse verbouwing. De elektriciteitsnetten moeten verzwaard worden en er moet zelfs een heel nieuw net gebouwd worden op zee. Deze verbouwing brengt hoge kosten met zich mee. Vanouds worden de kosten voor het net verrekend in de nettarieven. Het gaat hier echter om zulke bedragen dat het onredelijk is om alleen de stroomverbruiker hiervoor te laten opdraaien. Net als bijvoorbeeld de Deltawerken is de uitbreiding van het elektriciteitsnet een maatschappelijk thema. VEMW pleit daarom voor de inzet van andere middelen om de uitbreiding van het elektriciteitsnet te bekostigen.

 

Samenvattend benadrukt VEMW het belang van een consistent lange-termijn klimaatbeleid. Dit is noodzakelijk om bedrijven duidelijkheid en zekerheid te geven. Ook kan Nederland het zich niet permitteren om technologie├źn uit te sluiten. Voor het behalen van de klimaatdoelen is elke technologie nodig, ook CCS. Tot slot moeten realistische doelen gesteld worden en zouden bedrijven niet bestraft moeten worden wanneer er buiten hun invloed geen verduurzamingsopties beschikbaar zijn. Wanneer door ontbrekende infrastructuur het bedrijfsleven niet de nodige stappen kan zetten, mag de rekening niet aan hen gepresenteerd worden.

VEMW heeft de randvoorwaarden voor de verzilvering van het potentieel voor een klimaatneutrale en circulaire industrie in Nederland uitgewerkt in een 9-puntenplan. Bekijk dit puntenplan in onze Kennisbank.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur