Pilot Waterrotonde Eerbeek: een stap vooruit in circulair watermanagement
De pilot Waterrotonde Eerbeek heeft aangetoond dat duurzaam en efficiënt watermanagement in de papier- en kartonindustrie technisch haalbaar is. Dit maakt het een veelbelovend en inspirerend voorbeeld voor andere industriële waterhergebruikprojecten, zowel in Nederland als internationaal. De pilot is een belangrijke stap richting een duurzamere industrie en een toekomstbestendig watermanagementsysteem.
De pilot Waterrotonde Eerbeek is een innovatief project gericht op circulair watermanagement. De laatste vijf maanden van 2023 hebben vier papier- en kartonfabrieken in Eerbeek en Loenen (Coldenhove, Stora Enso de Hoop, Folding Boxboard Eerbeek en Smart Packaging Solutions) diverse technologieën getest om afvalwater volledig terug te zuiveren naar schoon proceswater. Dit project, geleid door Industriewater Eerbeek (IWE), heeft belangrijke resultaten opgeleverd die de weg vrijmaken voor verdere ontwikkeling van een installatie op schaal.
Digital twin
Tijdens de pilot zijn meer dan 30.000 datapunten verzameld, die cruciaal waren voor de bouw van een digitale tweelingversie van het systeem. Deze digital twin biedt de mogelijkheid om de technische en financiële haalbaarheid van de Waterrotonde op ware grootte door te rekenen. Een belangrijke stap richting de implementatie van het systeem op grotere schaal.
Waardevolle grondstoffen
De pilot heeft aangetoond dat het geproduceerde proceswater voldoet aan de kwaliteitseisen van de papier- en kartonfabrieken. Om volledig circulair watergebruik te bereiken, is verdere bewerking van het water noodzakelijk. Voor de brijnstromen – het concentraat uit de gebruikte technologieën - zijn technieken op laboratoriumschaal getest. Hierin is aangetoond dat deze brijnstromen omgezet kunnen worden in waardevolle grondstoffen voor andere toepassingen, zoals zuur, base of hypochloriet.
Installatie op schaal
In de laatste fase van de pilot is een pre-engineering studie uitgevoerd waarbij ook een voorlopige inschatting is gemaakt van de investerings- en operationele kosten van een volledige Waterrotonde. Op basis hiervan beslissen de participerende partijen binnenkort of zij daadwerkelijk gaan investeren in een installatie op schaal. Voor de uiteindelijke realisatie is de beschikbaarheid van voldoende elektriciteit een belangrijke voorwaarde. Dit vormt een reële uitdaging gezien de huidige grote druk op het elektriciteitsnet.
Interesse Vitens
Onder meer drinkwaterbedrijf Vitens heeft interesse getoond in de techniek die is ontwikkeld voor het circulaire watermanagementsysteem. Het drinkwaterbedrijf levert jaarlijks meer dan 340 miljard liter drinkwater aan zes miljoen klanten. Vitens ziet de techniek van deze pilot als zeer kansrijk voor de uitdaging om komende decennia voldoende schoon drinkwater te kunnen blijven leveren aan huishoudens en het bedrijfsleven.
Marcel Dings, directeur Industriewater Eerbeek BV:
“Wij zijn blij met de uitkomsten van de pilot. Naar verwachting komt er tegen het eind van dit jaar meer duidelijkheid over vervolgstappen. Mooi om te zien dat deze pilot en de toegepaste technologie wereldwijde interesse heeft opgewekt. Dit project kan zeker navolging krijgen in andere industrieën, waarvoor gebruik van proceswater cruciaal is.”
Water