Yara Sluiskil beschikt sinds kort over een nieuwe deminwater- en zuiveringsstraat. Een mooie verduurzamingsstap, waarbij Evides Industriewater nauw betrokken was. We praten met beide partijen over dit project.

Evides Industriewater en Yara bouwen samen aan een circulaire toekomst

Op 25 september opende Evides Industriewater op het terrein van Yara Sluiskil een nieuwe demiwater- en zuiveringsstraat. Een belangrijke stap in de verduurzaming van de kunstmestproducent. De twee straten zorgen ervoor dat Yara nog meer water kan hergebruiken en dat er minder stikstof in het Kanaal van Gent naar Terneuzen geloosd wordt.

Evides Industriewater is de grootste leverancier van waterdiensten aan de Nederlandse industrie. Directeur Jan Robert Huisman vertelt dat zij verschillende DBFO-projecten (Design, Build, Finance en Operate) voor klanten uitvoeren. “Het idee daarachter is dat de klant zich dan over water niet hoeft te bekommeren; dat nemen wij geheel uit handen. Wij ontwerpen de fabriek op basis van de hoeveelheid water en de waterkwaliteit die het bedrijf nodig heeft. Vervolgens bouwen, financieren en onderhouden wij die fabriek. Zo doen we dat ook voor Yara Sluiskil.”

Veel afstemming nodig

Huisman vertelt dat het een hele uitdaging was om het project in de bestaande én draaiende fabriek van Yara te realiseren. “Dat vraagt enorm veel afstemming, samenwerking en duidelijke afspraken. Dat is allemaal goed gelukt. We kennen elkaar al lang en dat helpt. We hebben de fabriek op tijd kunnen opleveren en we zijn trots op het eindresultaat.”

Bronnen monitoren

De totale hoeveelheid zuiver water die Evides Industriewater voor Yara Sluiskil maakt, bedraagt ruim 5 miljoen kubieke meter per jaar. Dat water komt uit drie bronnen: regenwater uit de Maas, geïnfiltreerd oppervlaktewater en restwater uit verschillende fabrieken op het terrein. Huisman: “Die bronnen moeten wij goed monitoren. Bij een natuurlijke bron heb je te maken met seizoensinvloeden en bij restwater moet je extra alert zijn bij een storing of groot onderhoud in de fabriek.”

Circulaire industrie

Met de nieuwe demiwater- en zuiveringsstraat kan Yara duurzamer opereren. Maar het project in Sluiskil draagt ook bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Evides Industriewater zelf. Het bedrijf heeft een duurzaamheidsprogramma, Water Without Waste, waarin ambitieuze doelen gesteld worden. “We willen onze eigen footprint verlagen, vervuiling tegengaan en het gebruik van water reduceren. Een project als dit draagt daar enorm aan bij. We veranderen een afvalstof in een grondstof en zetten zo een belangrijke stap naar een meer circulaire en duurzame industrie.”

Jan Robert Huisman

Directeur van Evides

Nieuwe waterstraten dragen bij aan duurzame ambities Yara

“Water is voor Yara ontzettend belangrijk”, vertelt Luc Cattoir, algemeen directeur van Yara Sluiskil. “We gebruiken het op vier domeinen. Op de eerste plaats is het een grondstof voor de productie van waterstof waaruit we vervolgens ammoniak maken. Daarnaast hebben we water nodig voor de productie van AdBlue, een vloeistof die de uitstoot van stikstof door auto’s en vrachtwagens aanzienlijk vermindert. En tot slot gebruiken we water bij onze processen om stoom te genereren en om te koelen.”

Met de realisatie van de nieuwe deminwaterstraat beschikt Yara nu over vijf waterstraten. Daarmee creëert het chemiebedrijf meer flexibiliteit en meer zekerheid voor de beschikbaarheid van water. De zuiveringsstraat zorgt ervoor dat Yara meer restwater kan verwerken. Cattoir: “We halen de ammonium- en nitraatcomponenten afzonderlijk uit het afvalwater en gebruiken dat vervolgens opnieuw in onze ammoniumnitraatfabriek. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap. We kunnen meer water hergebruiken en doordat we de stikstof hergebruiken in ons proces, hoeven we aanzienlijk minder te lozen in het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Een mooi voorbeeld van circulariteit.”

35% hergebruik water

Yara heeft meer ambities op het gebied van circulariteit. “We gaan het effluent van de zuiveringsstraat gebruiken voor de productie van AdBlue. Daarmee realiseren we een reductie van het watergebruik. We hergebruiken nu al bijna 30% van het water en kunnen het dan verder oprekken naar zo’n 35%.” En het bedrijf in Sluiskil wil meer duurzame stappen zetten. Zo wordt er op dit moment hard gewerkt aan een CCS-project (Carbon Capture Storage). Na oplevering daarvan in 2026 gaat Yara 800.000 ton extra CO2 afvangen, vloeibaar maken en transporteren naar Noorwegen. Daarnaast investeert het bedrijf in een nieuwe installatie waarmee de ammoniak- en nitraatstofuitstoot verder verminderd wordt en wordt er nadrukkelijk gezocht naar mogelijkheden om verder te elektrificeren. “Voor dat laatste is het wel te hopen dat de netcongestie ons geen parten gaat spelen”, besluit Cattoir.

Luc Cattoir

Directeur van Yara Sluiskil

Water