Het UMCG is de eerste zorginstelling in Nederland met directe afname van duurzame energie via een zonnepark. Het zonnepark voorziet nu in 15% van de energiebehoefte, met een tweede park gaat dat naar zo’n 30%. De lessen van dit project? Zorg voor goede meetinrichting, overleg met de belastingdienst en neem een aanbestedingsjurist in de arm.
UMCG heeft directe verbinding
met zonnepark: duurzaam,
maar complex
Sinds eind 2023 beschikt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) over een directe verbinding met een ‘eigen’ zonnepark. Daarmee is het UMCG de eerste zorginstelling in Nederland met directe afname van duurzame energie van een zonnepark. Eenvoudig was de weg ernaartoe allerminst. Stephan Hamm en Bert Jan Oosting, allebei nauw betrokken bij het project, zijn eensgezind: “Je hebt een lange adem nodig, maar het loont wel!”
Het project in het noorden van het land begon al in 2017. Het UMCG kreeg van de gemeente de vraag of zij interesse hadden in een aansluiting op een nog te bouwen zonnepark. Het leek een logisch antwoord op de ontstane netcongestie: door producent en afnemer van duurzame energie rechtstreeks met elkaar te verbinden, wordt het net immers ontlast. Toch zou het nog tot 2021 duren voordat er met de netbeheerder overeenstemming werd bereikt over teruglevering en de bouw van het zonnepark van start kon gaan.
Klimaat
Drone beeld reeds aangesloten zonnepark Roode Haan naar locatie Jeverweg
Geen exploitant
“Er komt ontzettend veel bij kijken”, aldus Stephan Hamm, adviseur technisch beleid bij het UMCG. “Denk aan vergunningen, archeologisch onderzoek voor de aanleg van de kabel, de juridische en belastingtechnische aspecten en de aanbesteding. Het is behoorlijk complexe materie.” Bert Jan Oosting, manager technisch beheer, vult aan: “Wij zijn de enige afnemer van dit zonnepark, maar we zijn niet de eigenaar. We hebben uitdrukkelijk gesteld dat wij geen zonnepark-exploitant willen worden; dat is niet onze corebusiness.” In het begin heeft het UMCG overwogen om op basis van een PPA-contract, een Power Purchase Agreement, de hoeveelheid duurzame elektriciteit per kWh te verrekenen. Gaandeweg het project is besloten om toch een leaseovereenkomst af te sluiten, mede gezien de mogelijke vrijstelling van Energiebelasting voor het eigen gebruikte deel elektriciteit.
Onzekerheid
Het zonnepark dat eind 2023 in gebruik is genomen ligt op het bedrijventerrein Roodehaan langs de A7. Het park heeft een directe kabelverbinding (3,5 km) met het logistiek centrum en het datacenter van het UMCG aan de Jeverweg. In het eerste kwartaal van 2025 wordt ook de hoofdlocatie van het UMCG aangesloten op een zonnepark door middel van een leaseconstructie. Dit park is nu nog in aanbouw. Oosting: “We dekken met het bestaande zonnepark 15% van onze energiebehoefte. Met het tweede park gaan we richting de 30% en met het plaatsen van zonnepanelen op het dak, komen we rond de 40%. Dat zijn hele mooie duurzaamheidsstappen. Maar vanuit financieel perspectief hebben we wel enige zorgen. Er is veel onzekerheid: welke hoeveelheid energie moeten we tegen welke prijs inkopen, hoeveel nemen we van het zonnepark af en hoeveel leveren we terug en tegen welke prijs? Met ons energiecontract als onderlegger werken we aan een optimalisatiemodel om deze onzekerheid te beperken.”
Aanbevelingen
Op de vraag wat andere bedrijven kunnen leren van de ervaringen van het UMCG, hebben Hamm en Oosting wel wat aanbevelingen. Hamm: “Zorg in ieder geval voor een goede meetinrichting. Wij hebben daar best wat problemen mee gehad. Die meetgegevens bepalen uiteindelijk de financiële afrekening en zijn dus ontzettend belangrijk.” Oosting vervolgt: “Ik zou ook adviseren om proactief in gesprek te gaan met de belastingdienst en een goede aanbestedingsjurist in de arm te nemen. Zo’n directe verbinding met een zonnepark is nog geen gemeengoed en daarom is een goede voorbereiding echt nodig.”