Water
Water
Joyce Nelissen (WML) steunt het Actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen. Limburg heeft tot 2030 geen tekort, maar de vraag stijgt daarna sterk. WML focust nu op duurzaam watergebruik en helpt bedrijven besparen. Nelissen pleit voor structurele samenwerking en aandacht voor zowel waterkwantiteit als -kwaliteit.
Joyce Nelissen, directeur WML:
“Aandacht voor beschikbaarheid drinkwater hard nodig”
Provincies, drinkwaterbedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben begin dit jaar het Actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023-2030 opgesteld. Zonder extra maatregelen kan Nederland in 2030 te maken krijgen met een tekort van meer dan 100 miljoen m³ drinkwater. Joyce Nelissen, directeur-bestuurder van WML (Waterleiding Maatschappij Limburg), geeft haar kijk op het actieprogramma en vertelt hoe het er in Limburg voorstaat met de beschikbaarheid van drinkwater.
Het Actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen is ontwikkeld om beleidsmakers, bestuurders en betrokken instanties te ondersteunen bij het veiligstellen van drinkwater voor de toekomst. Joyce Nelissen is blij met het nationale programma. “Als sector maken wij ons al langere tijd zorgen over de beschikbaarheid van drinkwaterbronnen en hiermee komt het onderwerp serieus op de kaart. In mijn optiek wordt er te gemakkelijk geroepen dat we de zakelijke klanten maar van het net moeten afhalen, omdat we dan geen drinkwatertekort hebben of krijgen. Niets is minder waar. Je verplaatst dan enkel en alleen het probleem. Als bedrijven het benodigde water niet van ons krijgen, zullen ze op zoek gaan naar alternatieven en dat komt het totale watersysteem waarschijnlijk niet ten goede. Wij willen bedrijven graag de waterkwaliteit leveren die ze nodig hebben en voor bijvoorbeeld de farmacie en voedingsmiddelenindustrie is dat water van drinkwaterkwaliteit.”
Flinke toename
In vergelijking met de andere drinkwaterbedrijven in Nederland is de problematiek bij WML het minst urgent. Een studie van het RIVM, eigen data en onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer laten zien dat het Limburgse drinkwaterbedrijf tot 2030 geen problemen hoeft te vrezen. Nelissen: “Maar kijken we naar de lange termijn, 2030 tot 2050, dan zien we een flinke toename van de drinkwatervraag. Dat heeft alles te maken met de groei van het aantal woningen, de bevolking en de economie, maar bijvoorbeeld ook met het verwijderen van PFAS. Daarom zijn we bij WML heel blij met het actieprogramma.”
Vraag kritisch bekijken
Komt er bij WML een grote wateraanvraag binnen, dan wordt er altijd gekeken welke kwaliteit nodig is. Nelissen vertelt dat het bedrijf in 2023 is overgestapt van een commerciële oriëntatie naar een duurzame-marktoriëntatie. Anders gezegd: waar voorheen de focus lag op de verkoop van zoveel mogelijk kuubs, vindt WML het nu niet meer maatschappelijk verantwoord om zo maar en zonder vragen drinkwater te leveren. “Wij kijken kritisch naar de vraag en het beschikbare aanbod. Vraagt een proces om drinkwaterkwaliteit en hebben we voldoende aanbod, dan leveren we dat. Als er geen drinkwaterkwaliteit nodig is, dan kijken we met de klant of er een alternatief voorhanden is. Daarnaast helpen we grote klanten met een waterscan om te onderzoeken of zij door procesoptimalisatie hun drinkwatergebruik kunnen terugdringen. We zijn daarbij afhankelijk van de bereidheid van de klant om mee te werken aan besparing of het zoeken naar alternatieven. WML heeft immers een wettelijke leverplicht dus we kunnen bedrijven hier niet toe dwingen.”
Juiste moment
Samenvattend constateert Nelissen dat het Actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen voor WML op het juiste moment kwam. Ze ziet het als een aanjager om nog vaker met de provincie de dialoog te voeren over de drinkwatervoorziening. “Daarbij moeten we er wel voor waken dat we het niet alleen hebben over de kwantiteit. Ook de kwaliteit van de waterbronnen verdient onze aandacht.”
Bekijk het Actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023-2030 hier.