Klimaat
Het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) over elektriciteitsinfrastructuur, gepresenteerd op 7 maart, schetst investeringskosten tot 2040 van 195 miljard euro. De ‘menukaart’ met maatregelen richt zich op kostenverlaging, verdeling en besluitvorming. Het kabinet bepaalt nu vervolgstappen, waarbij VEMW pleit voor compensatie van grootverbruikers en alternatieve financiering voor het net op zee.
IBO Bekostiging Elektriciteitsinfrastructuur gepubliceerd
Op vrijdag 7 maart is het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Bekostiging Elektriciteitsinfrastructuur aan het kabinet gepresenteerd. Het IBO is bedoeld om meer grip te krijgen op de investeringen in de elektriciteitsinfrastructuur tot 2040. De onderzoekers hebben de focus gelegd op het net op land en zijn tot een ‘menukaart’ gekomen met beleidsmaatregelen die genomen kunnen worden om de totale kosten en de verdeling ervan te optimaliseren.
Uit het IBO blijkt dat de totale omvang van de noodzakelijke netinvesteringen tot 2040 oploopt tot een bedrag van ongeveer 195 miljard euro, met een marge van 136 tot 253 miljard euro. Deze 195 miljard bestaat uit twee delen: 107 miljard euro om het net op land te verzwaren en uit te breiden en 88 miljard om het net op zee te bouwen.
Dempen van kostenstijging
De ‘menukaart’ is opgedeeld in drie onderdelen: het dempen van de kostenstijging, het anders verdelen van de kosten en het stroomlijnen van besluitvorming. Onder het dempen van de kostenstijging vallen maatregelen met betrekking tot het flexibiliseren van netgebruik, het gebruik van locatieprikkels en het intensiever benutten van het net. Deze maatregelen hebben als doel de kosten te verlagen. Als voorbeeld: het maximaal flexibiliseren van netgebruik kan een kostenbesparing van maximaal 22 miljard euro opleveren.
Anders verdelen van kosten
Voor het anders verdelen van de kosten is onderzocht wat het effect is van het direct subsidiëren van netbeheerders, zodat het bedrag aan kosten dat door gebruikers betaald moet worden, lager wordt. Andere opties zijn het gericht compenseren van partijen die veel last hebben van de hoge tarieven door gerichte subsidies of het sleutelen aan de elektriciteitsbelasting. Ook een optie is het internationaal verdelen van de kosten over andere Europese lidstaten doordat veel elektriciteit in de toekomst doorgevoerd zal worden naar buurlanden.
Stroomlijnen van besluitvorming
Onder het stroomlijnen van besluitvorming vallen maatregelen die als doel hebben het beleid vanuit de overheid sneller en beter aan te laten sluiten op de realiteit en de noodzaak in de elektriciteitssector. Opvallend is dat hierbij voornamelijk verbeterde en nauwere samenwerking tussen overheden en netbeheerders terugkomt. Juist marktpartijen zouden nauwer betrokken moeten worden. Het net wordt uiteindelijk voor deze partijen aangelegd en zij kunnen waardevolle inzichten bieden over huidige en toekomstige behoeften.
Vervolg essentieel
De publicatie van het IBO is slechts het begin. Het is nu aan het kabinet om een appreciatie te publiceren en aan te geven welke maatregelen ze zullen nemen. Voor VEMW en onze leden is het van groot belang dat grootverbruikers, de partijen die het meeste last hebben van de hoge tarieven en het ongelijke speelveld, op korte termijn gericht gecompenseerd worden om hun concurrentievermogen te herstellen. Daarnaast moet voor de lange termijn een alternatieve bekostiging voor het net op zee gevonden worden. VEMW blijft zich inzetten voor de juiste beleidsmaatregelen die aansluiten bij de behoeften van onze leden en het energiesysteem van nu en de toekomst.