ECW Energy beheert een gesloten distributiesysteem (GDS) om energie, warmte en CO2 te leveren aan Agriport. Directeur Robert Kielstra benadrukt het belang van samenwerking binnen het Sectorteam GDS om invloed uit te oefenen op regelgeving en kennis te delen.
ECW Energy, lid Sectorteam GDS: Van elkaar leren en met één stem naar buiten
"Wij doen wat goed is voor Agriport in Middenmeer, maar door een individueel bedrijf niet gedaan kan worden", vat ECW-directeur Robert Kielstra kernachtig samen. “ECW Energy zorgt voor de opwekking en het transport van elektriciteit, gas, data, warmte, water en CO2. We hebben daarvoor een gesloten distributiesysteem (GDS). Een prima oplossing, maar ook een die best wat uitdagingen en vraagstukken met zich meebrengt.”
Ooit begon Agriport als een ambitieus glastuinbouwgebied, maar inmiddels is het beter te omschrijven als een datacentergebied met kassen. De eerste glastuinbouwbedrijven vestigden zich hier in 2006, maar liepen direct tegen een uitdaging aan: de netbeheerder kon hun energievraag niet goed invullen. "De Nederlandse energiewet werkt prima voor bedrijven onder de 10 en boven de 100 megawatt, maar daartussen is het lastig. Je bent te klein voor TenneT en te groot voor een regionale netbeheerder," legt Kielstra uit. "Daarom hebben we een privaat energiebedrijf opgericht met een eigen gesloten distributiesysteem."

Een gezamenlijke stem
ECW Energy is lid geworden van VEMW en maakt deel uit van het Sectorteam GDS. Kielstra licht toe: "Onze klanten zijn vaak lid van een branchevereniging, maar GDS’en staan daar nauwelijks op de agenda. De energiemarkt verandert snel en het is belangrijk dat onze stem gehoord wordt. Daarbij gaat het niet alleen om wetswijzigingen en tarieven, maar ook om toezicht en veiligheid. GDS’en zijn misschien een kleine speler in het geheel, maar als je kijkt naar de productie binnen het totale energieverbruik in Nederland, dan tellen ze toch behoorlijk mee. Regulering moet goed worden ingericht en dat is een ambtelijke exercitie. Geen politiek thema met hevige tegenstellingen, maar wel een complex proces dat aandacht verdient."
Kennis delen en invloed uitoefenen
Een ander voordeel van deelname in het Sectorteam GDS is kennisdeling. "We zijn geen concurrenten van elkaar en kunnen veel van elkaar leren. Het risico als je in je eigen bubbel blijft, is dat je alleen je eigen situatie ziet. Dan kan ik iets bedenken en bij de ACM of het ministerie aandragen, terwijl ik niet weet dat op Schiphol of Chemelot een totaal andere situatie speelt. Het is belangrijk om samen op te trekken en met één stem te spreken. Dat vergroot de kans dat er echt naar ons geluisterd wordt."
Toekomst GDS
Hoewel ECW Energy met het GDS een stabiele energievoorziening kon realiseren, ziet Kielstra de toekomst van zulke systemen met enige twijfel tegemoet. "Ik geloof voor standaardsituaties meer in groepscontracten bij reguliere netbeheerders. Een GDS is alleen interessant als energie echt een kernactiviteit is en je er veel tijd en middelen in kunt steken. Voor de meeste ondernemers is energie slechts een klein onderdeel van hun bedrijfsvoering. Dan moet je het ook vooral eenvoudig houden." Toch verwacht hij een toename van gesloten distributiesystemen. "Veel huidige GDS’en zijn ontstaan vanuit de noodzaak om de energievoorziening veilig te stellen. Soms worden grote bedrijven opgesplitst in kleinere units, waardoor een interne kabel plots een netwerk wordt. In ons geval was het GDS echt een noodzakelijk kwaad: zonder dit systeem konden de bedrijven op Agriport niet groeien."

Robert Kielstra
Directeur ECW Energy
Gas